söndag 29 maj 2011

Syrensaft

Har en väninna som har en frodig syrenhäck som jag fått förmånen att plocka till syrensaft.
Nu är jag inne på 3:e dygnet och imorgon ska de göras saft.
Receptet är jättelätt,nästan som flädersaft och det börjar bli hög tid att ta dem om man vill ha syrensaft.
Jag gjorde det första gången förra året och blev glatt överraskad!Receptet kommer från en annan bloggerska men tror inte hon är aktiv längre här inne men väldigt bra recept är det så Tack igen Jenny!
Det smakade inte alls parfym och tvål så som man kunde tänka sej att det skulle göra så kan verkligen rekommendera denna saft!


Du gör så här:
Ta 40 stora blomklasar och repa dem så gott det går och rensa från så mycket blad det går med.
Skölj och skiva 2-3 citroner, lägg dem ovanpå de sköljda och repade blommorna som nu ligger i en stor kastrull som man kan täcka med ett lock.
Häll över 1 pkt citronsyra över lr som är 40 gr.
Koka upp 2 l vatten med 2 liter socker och häll över och rör runt. Låt stå kallt i 3 dygn och rör en gång om dagen och på 4:e dagen sila i en saftduk och häll på alldeles rena varma flaskor som har haft natriumbensoat i sej, häll även lite N.bensoat i saften och rör ut.
Blir ca 5 liter saft!
Låt stå i kylskåp för längsta hållbarhet.
Lycka till

9 kommentarer:

4U2! sa...

Verkar vara en intressant saft ... ngt för maken som gillar sånt? Skal tipsa honom :)

Rosenvante sa...

Trodde du skoja först, men tydligen är det inte så. Hur smakar den då?

Pysselmajorna sa...

Det låter helt underbart. Har sparat receptet och detta ska testas när jag vet var jag kan hitta syrener :)

Pysselfarmor sa...

Men du det är ju nästan samma recept som flädersaft---och det är jättegott. Och lika ungefär gör man saft av älggräs - se recept på min blogg
http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/2010/07/31/3325364-algortsdricka/

tack för receptet - syrensaft blir det när jag kommer hem!

Evas Pyssel sa...

Tack så mycket för receptet. Jag får spara receptet för våra syrener börjar bli överblommade. Jag ser att det liknar flädersaft, men man blir ju nyfiken på smaken.
Kram Eva

Hulda sa...

Hej, svarar på din kommentar till grytlapparna. Jag antar att det var dem du menade med att du själv gjorde. Mitt mönster rä svenskt och komemr från en handarbetstidning från 70-talet som man kunde köpa i jultidningarna. Man ska inte öka alls utan om jag inte minns fel (hittar inte tidningen just nu) så ska du börja med att lägga upp 19 m. vänd och virka tillbaka 8 m, i den 9 m virkar du fm, lm, fm och sedan fortsätter du till slutet, Därefter gör du lika dant, virkar tills du kommer till "knäcken på lappen och gör det samma igen fm, lm, fm :-) så fortsätter du tills grytlappen är lagom stor :-) Jag virkar förresten i bakre maskbåden hel atiden för att få det mönstet :-) Lycka till!

. sa...

hmmm...man kanske skulle prova detta? Innan alla syrenerna vissnar bort helt.

Kramis!
Jenny (Hälsa alla...)

Hedvig sa...

Det låter lite läskigt men väldigt spännande! :)

Och tjohooo jag kan äntligen kommentera igen!!!

Kram

NillaK sa...

Inte bara jag som plockar syrener i rosa hink ser jag. :) Någon beskrev smaken som grapefrukt, och det tycker jag stämmer ganska bra. Supergott! Kul att du blev inspirerad av mina grytlappar, men jag vill påpeka att jag inte gjort en enda själv. Har ju inte direkt haft behov av det eftersom vi redan hade så många...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...