tisdag 20 december 2011

Årets Julbröd












En favorit i repris!
Dessa bröd gjorde jag första gången förra året,men det blev faktiskt gott, lite mildare än vanlig vört med julmuststing. Så detta recept får helt enkelt bli en tradition på julbordet.
En enklare variant också av surdegsbröd!
Kanske lade upp detta i sista momangen men ni hinner kanske testa det ändå, det kan det faktsikt vara värt!!  =)


2 Bröd

Surdeg(1:a dagen )
5 g jäst för söta degar
1 flaska julmust,33 cl
5 dl rågsikt

Deg(2:dagen)
25 g jäst för söta degar
1 fl porter lr julmust,33 cl
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
2 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen ingeföra
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 dl russin
ca 13 dl rågsikt
Pensling:
1 tsk potatismjöl
3 msk vatten


Surdeg:
Smula ner jästen i en stor bunke.
Värm musten fingervarm och häll den över jästen tills den löst sej.
Blanda ner rågsikten och rör den lösa degen slät,täck med bakduk och låt degen vila i rumsvärme ett dygn.


Nästa dag:
Smula ner jästen i bunken,över surdegen.
Låt portern/julmusten(Sj anv jag must och det blev bra)
bli fingervarm och tillsätt den.
Rör om tills jästen är upplöst.
Klicka i matfettet
och tillsätt sirap,salt,kryddor och russin.
Blanda sist ner rågsikten och arbeta ihop tills den är blank och smidig.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 45 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman lätt.Dela den därefter i 2 jämnstora bitar.
Forma till släta avlånga brölimpor som läggs på bakpappersklädd plåt.Pricka lätt och låt jäsa i ytterligare 30 min.Sätt ugnen på 250 gr.
Duscha de färdigjästa bröden med duschspruta lr pensla dem lätt med brödpensel..
Ställ in dem i nedre delen av den heta ugnen och sänk genst värmen till 200 gr.
Grädda dem i 30-35 min.
Medan de gräddas rör samman potatismjöl och vatten i en liten kastrull.Sjud upp blandningen under omrörning tills redningen tjocknar och ta därefter bort kastrullen från värmen.
Pensla redningen i ett tunt lager över bröden direkt då de tagits ut ur ugnen.
Detta ger bröden en spegelblank sida..

8 kommentarer:

Oljekritan sa...

kopierade detta recept..verkar ju jättegott...tack tack och god jul till dig,,,kram kram Karina

Evas Pyssel sa...

Himmel och pannkaka vad bröden ser goda ut. Det blir nog brödbak hos mig imorgon också.
Kram Eva

Sunna sa...

wow, Tack det här verkade verkligen i min smak, såg på tv i går att man kan pensla med sirap och vatten också för att få en blank yta, ha en underbar julvecka

Lady Gaggig sa...

Jisses va redig DU är!!!

Här blir det "köpe-bröd"...Haha!

Kramis!!

Tina sa...

Hejsan! Det vörtbrödet du hade bakat och hade med till mig var jättegott. Ingmar fick en skarp fräsning av mig för han tog sista biten utan att fråga...God Jul och Gott Nytt år och en STOOOOR kram på dig"

Anelma handarbetar sa...

Mmm så gott brödet ser ut att vara!

Kram Birgit

Hedvig sa...

En riktigt stooor julkram översändes härmed! :)

Anita Tørmoen sa...

Dette så virkelig godt ut:) Ønsker deg en fortsatt god romjul:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...