söndag 15 juli 2012

Lavendel..

...det planterade jag förra året, dels för att det vackert och dels i en annan aspekt.
Jag ska torka dem och ha de dels i påsar inne bland kläder och garn, för de kan skydda mot mal som visst då kan förekomma och de vill vi inte ha...
Man kan ju skaffa röd ceder och rödcederoljan men det är så dyrt och pilligt så jag kör med detta.
Men ska även spara de till att göra lavendelskorpor som ger en annorlunda smak men det känns väldigt modernt att äta lavendelskorpor med viy choklad...

Här är länken till mitt recept på dem  http://meandpixi.blogspot.se/2010/02/lavendelskorpor.html
När jag rensade rabatten så råkade jag rycka upp en bit av en planta men det blev ett vackert inslag på bordet istället...
 

Här har jag smulat sönder lavendeln och rensat från deras "pinnar" satt dem i påsar och lagt in i garderoberna nu..

 

Vad kan man annars använda lavendeln till?

 
*Den har en lugnande effekt så varför inte lägga en liten påse under kudden lr i kuddfodralet..Fast jag har lagt lite i en liten öppnad burk på nattduksbordet istället, funkar lika bra.

*Man kan slänga in lite fröer i öppna spisen för väldoft

*Göra sitt egna badsalt med lavendel är oxå en kul och skön grej

* Lägg in lite i en egengjord värmedyna, blanda ris och lavenel och sy ihop med en lång kraftig tygbit.

* Gör lavendelte, lite lavendel i vattnet , koka upp , låt dra och låt svalna, häll i citronskivor och is och njut av ett gott antibaktiriellt och rogivande iste.


Annars får man försöka ta sej ut mellan skurarna, igår regnade det så här mycket så fick minsann stanna en stund på en p-plats..
 

Nu får det faktiskt sluta regna, blir ju mörkrädd att höra att det är sådana skyfall jorden runt oxå.. men får vara nöjd idag har det , håll i hatten nu .INTE regnat.. Wow....
 Vi bor ju på landet och man är lite nervös hur det ska gå med alla grödor och mitt hjärta lider med dem uppe i småland och resten av världen som råkat ut för dessa regn massor..
 Då är man liten som människa , kan jag tycka.. Överlevnadskänslan måste ju sätta in då.. Usch ja , hoppas det ordnar sej för dem som drabbats, att vattnet minskat drastiskt nu , det är vad jag hoppas på iaf..
 Må gott alla!!
ToodeLooo  =)

7 kommentarer:

Anelma handarbetar sa...

Oj oj så mycket man kan ha lavendeln till.

Kram Birgit

Pysselfarmor sa...

Min lavendel hann börja blomma innan jag åkte till min gård i Lappland - sicken tur att jag plockade litet grand! Jag hade ingen aning om att lavendel skyddar mot mal. Ska genast göra småpåsar när jag kommer hem igen till Tumba och läggaa bland mina ullgarner. Tack för tipset!

Hedvig sa...

Åh jag sälkar lavendel! Både fint och luktar gott! Ska jag nog odla nästa sommar i huset... Kram <3

4U2 sa...

Imponerad av mängden lavendelfrön du har! Har en planta men den blommar inte så mycket så det är inte lönt att ta något från.

Evas Pyssel sa...

Så vackra lavendelblommor och vad bra att du tar hand om och gör något med dem. Tyvärr tål jag inte doften så får beundra dem på bild eller på avstånd.
Kram Eva

Patricia sa...

Tack tack .. ja det är så kul att köra motorcykel o jag är så glad att min kropp klarar av det men det fungerar om jag tar paus efter några mil.. =)

Åh vilken fin lavendel du har, mina har några år på nacken o börjar bli risiga o fula, ska klippa ner dem i höst igen och se om de blir finare, annars får jag köpa nya.. =)

Jag brukar göra "Lavendel-korgar" .. man väver in ett band runt skaften o ser till att lavendeln hamnar i mitten innaför så det blir som en doft-gömma .. =)

Kram Patricia

Mimmi sa...

Hej!
Såg din kommentar hos mej och blev nyfiken på din blogg.
Så mycket man kan göra med lavendel. Det där med riskudde med lavendel i tyckte jag var käckt. Inte nog med att det är skönt då kan det lukta gott också.
Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...